De 10 redenen waarom jij als MINI-liefhebber de MINI Dakar modellen echt te gek vindt

MINI’s hebben al vele jaren een goede reputatie als rally auto. De Classic-Mini behaalde vele overwinningen in onder andere de Rally Monte Carlo. Daarnaast behaalde MINI in de afgelopen jaren maar liefst vijf keer de overwinning in de zwaarste rally ter wereld: de Dakar Rally. In de editie van 2021 rijden twee verschillende modellen mee, namelijk de MINI Buggy en het MINI John Cooper Works Rally model. Beide modellen zijn gemaakt om het ver te schoppen tijdens de Dakar Rally 2021 én dat lukt tot nu toe!

Update: we feliciteren Stéphane Peterhansel en navigator Edouard Boulanger met de overwinning van de Dakar Rally 2021! Carlos Sainz werd op de laatste etappe eerste met zijn MINI, maar eindigt op de derde plek overall. Een prachtig resultaat voor MINI en motorsportteam X-raid!

De Dakar Rally MINI’s worden gebouwd door motorsportteam X-raid. Met hun voertuigen wonnen ze de Dakar Rally in 2012, 2013, 2014, 2015 en 2020.
MINI Rally buggy in Dakar

MINI JOHN COOPER WORKS BUGGY

》Samen met X-raid rijden er twee MINI JCW buggy’s mee in Dakar 2021. Drievoudig winnaar Carlos Sainz staat in de laatste etappe op de derde plek. Ook recordwinnaar van de Dakar Rally Stéphane Peterhansel en bijrijder Edouard Boulanger rijden dit jaar mee én staan op de eerste plek!
》De Buggy is net iets sneller dan het rally-model en heeft een topsnelheid van maar liefst 190 kilometer per uur, én dat in de woestijn!
》De MINI JCW buggy heeft een MINI-achtig uiterlijk, misschien niet in grootte maar wel in vorm. Bovenop de grote 17-inch wielen met BFGoodrich R17 rubberbanden zit een scherpe, geometrische carrosserie. Hij is niet alleen gestroomlijnd maar hij ziet er ook nog eens héél stoer uit.
》De buggy beschikt over achterwielaandrijving waardoor er gemakkelijker een grote koppel kan worden overgebracht. 

MINI X-raid Countryman Rally in Dakar

MINI John Cooper Works Rally model

》Het rally model kan door de woestijn met een topsnelheid van maar liefst 180 kilometer per uur.
》Dit model beschikt over vierwielaandrijving, wat de auto perfect maakt voor het Dakar-terrein.
》Het voertuig weegt ongeveer 1850 kilo. 

MINI JCW Rally X-raid

Beide voertuigen

》Beide modellen hebben een turbomotor die is gebaseerd op een BMW-productiemotor, daarnaast rijden ze beiden op Diesel.
》Beide voertuigen hebben een Carbon Fiber body, dit maakt ze een stuk lichter waardoor ze zich makkelijker over het terrein kunnen begeven. 
》De voertuigen beschikken allebei over een koppel van circa 770 nm! 

Op de laatste dag van de Dakar Rally staan beide MINI teams in de top 3. Bij Dusseldorp MINI wordt de Rally nauwlettend in de gaten gehouden. We gaan met zijn allen duimen dat beide teams in de top 3 eindigen! Doe jij mee?