MINI Electric Pacesetter

Electric en JCW komen bij elkaar

De MINI Electric Pacesetter inspired by JCW is de nieuwe safety car voor het ABB FIA Formula E World Championship. Daarmee verbindt dit unieke model de geëlektrificeerde toekomst van MINI aan de rijke racehistorie van John Cooper Works. De nieuwe safety car is gebaseerd op de nieuwe MINI Electric en is het resultaat van een unieke samenwerking van MINI Design, BMW Motorsport, de FIA en de Formula E.
 

John Cooper Works Elektrisch

“We hebben met de MINI Electric al bewezen dat rijplezier en elektrische aandrijving heel goed samengaan”, zegt Bernd Körber, Head of MINI. “Maar de MINI Electric Pacesetter inspired by JCW gaat op zijn minst een stap verder en combineert het sportieve karakter van het merk John Cooper Works met elektrische mobiliteit. Deze extreme versie van de MINI Electric is ontwikkeld als de safety car voor de Formula E en is beslist niet voor de openbare weg bedoeld. Hij laat echter wel zien welke richting we op kunnen gaan met de elektrificatie van het merk JCW. Voor mij is in elk geval duidelijk: elektrificatie en John Cooper Works passen goed bij elkaar.”

Highlights

MINI Pacesetter Design

MINI Pacesetter Design

Aan de voorzijde vormen de klassieke MINI-elementen – de ronde koplampen en de zeshoekige grille – voor het direct herkenbare MINI-familiegezicht. Daarbij versterken typische John Cooper Works-elementen de sportieve uitstraling. Dat zijn bijvoorbeeld de aan de grote spoorbreedte aangepaste wielkasten en de lage voorspoiler met extra splitters aan weerszijden.

De dichte ‘grille’ en het MINI Electric-logo verwijzen naar het elektrische hart van de safety car. Aangezien vrijwel geen koeling nodig is voor de aandrijflijn, is het bovenste gedeelte van de grille gesloten om de aerodynamica te verbeteren. Alleen het onderste deel van de grille en de opvallende, vrijwel vierkante luchthappers voor koeling van de remmen zijn nog open. De witte flitslichten van de safety car zijn harmonieus in de motorkap geïntegreerd. De kenmerkende motorkapstrepen lopen door over het dak naar de achterzijde.
 

MINI Pacesetter video

Toon highlights
MINI Pacesetter achterzijde

De achterzijde: Breed en opvallend!

Ook op de in zwart en Curbside Red metallic uitgevoerde achterzijde van de MINI Electric Pacesetter inspired by JCW benadrukken gele kleuraccenten de opvallende designtaal die ook de voorzijde en de flanken kenmerkt. In de prominent op het dak geplaatste achterspoiler met luchtsleuven en gele accentlijnen is ook de waarschuwingsverlichting geïntegreerd. De unit is net als de spatbordverbreders en spoilers 3D-geprint in de MINI-fabriek in Oxford. De verbrede spatborden accentueren de grotere spoorbreedte van de MINI Electric Pacesetter inspired by JCW en lopen achter naadloos over in de opvallend gevormde achterbumper. Die is voorzien van uitsneden bij de achterwielen, waardoor de racebanden goed zijn te zien. Tussen de achterwielen is een diffuser gemonteerd. Van achter bezien maken de accenten in Energetic Yellow en de afwezigheid van uitlaatpijpen duidelijk dat deze auto puur elektrisch is aangedreven.

MINI Electric Pacesetter Interieur

Maximale gewichtsreductie

De inrichting van het interieur is gereduceerd tot het absolute minimum: alleen de stoelen voorin zijn gebleven. De bestuurder zit op een stoel met een zespuntsgordel die is goedgekeurd voor zowel het circuit als de openbare weg. Verder valt het stuurwiel op met een minimalistisch schokabsorberende koolstofvezel kern en het digitale instrumentenpaneel. De centrale informatiedisplay heeft plaatsgemaakt voor een koolstofvezel paneel om nog meer gewicht te besparen. De middenconsole biedt plaats aan de transmissie- en handremhendels en de knoppen voor de noodzakelijke waarschuwingslichten – alle uitgevoerd in ongepolijst koolstofvezel. De eveneens in ongepolijst koolstofvezel uitgevoerde deurpanelen zijn voorzien van hendels om de ruit en het portier te openen en een stoffen lus om de deur dicht te trekken. Een ander wezenlijk element in het interieur is de gelaste veiligheidskooi, die de bescherming van de inzittenden maximaliseert. De rest van het uitgeklede interieur is volledig wit gespoten – wat om praktische redenen gebruikelijk is in de racerij.

MINI Pacesetter prestaties

MINI Pacesetter prestaties

Achter het krachtige design van de MINI Electric Pacesetter inspired by JCW gaat de expertise van BMW Motorsport schuil. Door het grondig opvolgen van de principes van lichtgewicht design heeft de safety car een gewicht van ongeveer 1.230 kilogram – waarmee die ongeveer 130 kilogram lichter is dan de standaard MINI Electric. De aandrijflijn – gebaseerd op die van de MINI Electric – levert 135 kW (184 pk) vermogen en 280 Nm trekkracht. Daarmee accelereert de MINI Electric Pacesetter inspired by JCW in 6,7 seconden van 0 naar 100 km/uur (standaard MINI Electric: 7,3 seconden) en van 0 naar 60 km/uur in 3,6 seconden (standaard MINI Electric: 3,9 seconden). Nog belangrijker voor een safety car zijn echter de cijfers voor de tussenacceleratie. De MINI Electric Pacesetter inspired by JCW toont de kracht van zijn koppelrijke elektromotor met een acceleratie van 80 naar 120 km/uur in 4,3 seconden (standaard MINI Electric: 4,6 seconden).
 

MINI Pacesetter velgen

MINI Electric Pacesetter bestellen?

De MINI Electric Pacesetter is helaas nog niet leverbaar bij Dusseldorp omdat dit concept model alleen ingezet wordt als safety car voor het ABB FIA Formula E World Championship. Maar wij helpen je uiteraard graag bij het samenstellen van jouw eigen droom MINI Electric